בהקדמה לפירוש המשניות אומר הרמב"ם כי את התואר "רופא בקיא" ראוי לתת לרופא אשר " כל זמן שיוכל לרפא במזונות, לא ירפא ברפואות". ואכן, אנו מוצאים בחיבורו ההלכתי "הלכות דעות" הוראות בתחום התזונה, הדיאטולוגיה והרפואה הקולינארית המלמדת הלכה למעשה את הכנת המזונות לשמירת הבריאות באופן כללי ובהתאמה אישית על פי הצורך. הרמב"ם מזהיר מהסכנות הצפויות לאדם מתזונה לא טובה וממזונות שאינם מועילים לגוף ולנפש. המדד האמיתי של המזון הנו בתועלת ובחיזוק שמביא מאכל מסוים לגוף ולנפש. הרמב"ם לא רק מדבר על איכויות המזון או מגרעותיו אלא גם על שיעור אכילתו, עונות וזמני אכילה ומזהיר, כי בל יימשך אדם למזונות שטעמם ערב  ונעים – אם הם מזיקים לגוף.  וכדבריו " לפיכך לא יאכל כול שהחייך מתאווה לו ככמו הכלב וכחמור, אלא יאכל דברים המועילים לגוף, אם מרים אם מתוקים. ולא יאכל דברים הרעים לגוף אף על פי שהם מתוקים לחיך ("הלכות דעות"). בצוואתו לבניו לפני מותו הוא כותב: "שנאו המאכלים המזיקים כאשר ישנא איש את רעהו המבקש להמיתו".

 

 הנושאים הנלמדים במגמה לתזונה ורפואה קולינארית

מבוא לתזונה הוליסטית.

יסודות הרפואה הקולינארית

עקרונות הטיפול הקולינארי בתזונה צמחית מלאה

המזון החומצי ונזקיו הבריאותיים.

הנהגות תזונה במשנת הרפואה של הרמב"ם

משק המים ואיזון מנגנון הצמא.

חשיבות הויטמינים והמינראלים.

סיבים תזונתיים והשפעתם.

השפעות התזונה על זיהומים במערכת העיכול

אלרגיות ורגישויות למזון.

בקרת משקל והשמנת ייתר.

ניהול צומות מרפא וניקוי רעלים.

רפואה קולינארית מעשית

המזון הטבעוני והמזון החי. במערכת העיכול

תזונת תינוקות וילדים.

הטיפול התומך בתזונה למצבי בריאות שונים.

מחקרים מדעיים בנושא תזונה

 

בחזרה לעמוד הקורסים והמגמות